Ajánló

By | 2023.09.25.

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

Ha szeptember, akkor becsengetés…

Mivel a legkisebb is számít, ezért a mostani számunk a gyerkőcökről szól, és az óvodákkal, bölcsődékkel foglalkozunk. És persze minden mással, ami a Kamarában történt, történik.

Először is beszámolunk a 2023. 09. 21-én megrendezett SzeptemberFeszt 2023 eseményeiről. A több mint 300 érdeklődő egész napos feszes szakmai programon vehetett részt az Ötpacsirta utcában, melynek során bemutatkoztak a Kamara tagozatai, valamint 3 építésziroda. Beszélgetés hangzott el Kulcsár Attila DLA építész-költővel, Horváth Lászlóval, a Fonó igazgatójával. Építészgenerációkról beszélgettünk Turi Attilával és Gergővel, valamint Vadász Bencével, fővárosi és főváros környéki főépítészek beszélgettek a főváros és az agglomeráció viszonyáról, élőben, online beszélgettünk Balin, Londonban és Zürichben dolgozó építészekkel, és meghallgathattuk Gombos Márk helyettes államtitkárt az ÉKM aktuális híreiről.

A Fókusztémánk a bölcsődék és az óvodák építészete. Bepillanthatunk abba, hogy építész kollégáink milyen terekben képzelik el a legkisebbek életét, hogy felnőttek-e ahhoz a felelősségteljes feladathoz, hogy funkcionálisan megfelelő, biztonságos és ingergazdag környezetet teremtsenek gyermekeinknek.

Biró Béla, Fodor Dániel, Kállay Ferenc, és Nagy Béla a D4 Építész Stúdió és a Bíró és Társa Építésziroda Kft. képviseletében egyszerű, letisztult formavilágú, de mégis izgalmas óvodát tervezett Debrecenbe, a Fészek Református Óvodát.

A budapesti Svábhegyi Református Óvoda egy merőben más feladat volt az OK2 Építész Iroda tervezői, Olbert Krisztián, Lendvay Ádám és Bujdosó Géza számára, hiszen a tervezési program a Felhő utcai Református Központ részeként egy 5 csoportos óvodaépület létesítését tartalmazta, melynek keretében egy egykori, romos villaépület megtartására és hasznosítására került sor. Egy izgalmas feladat magas színvonalú építészeti megoldásával találkozhatunk.

A KJT Építész Stúdió Kft. színeiben Kajdócsi Jenő, Dénes Albert, Kajdócsi Eszter, Soós Timur és Sztankovics Andrea tervezte a Kőbányai Mocorgó Óvodát. A Mocorgó Óvoda átlátható struktúrája, egyszerű alaprajzi szervezése a rendet, a kiszámíthatóságot hozza a gyerekek mindennapjaiba. Emellett a színek, a formák megjelenése igyekszik olyan környezetet teremteni számukra, ahol nem kell feszengeni, ahol minden az ő kis világukat jeleníti meg. Követendő példa!

Funkciójából és helyzetéből adódóan is merőben más feladatot jelentett a Horváth Zoltán és munkatársai (Triskell Épülettervező Kft.) által tervezett törökbálinti bölcsődeépület. Sikerült egy, a helyi közösség számára szerethető, karakteres megjelenésű, családias, otthonos belsőterű épületegyüttest létrehozniuk, amit vélhetően a csöppségek is élveznek. Kiváló munka!

A Budafoki Zöldike Tagbölcsőde az Archikon vezető építészeitől, Nagy Csabától és Pólus Károlytól, valamint munkatársaiktól már a megszokott magas színvonalat hozza. Letisztult építészeti megjelenés, egyszerűség és elegancia!

Új technológia rovatunkban olvashatunk a GEALAN társasházakban alkalmazható nyílászáróiról, az Austrotherm vizes helyiségekben alkalmazható szárazépítési rendszeréről, az URSA lapostetőkhöz alkalmas ásványgyapotlemezeiről, a Deceuninck színes pvc-ablakairól, az Ytong aktualitásairól, valamint a Terrán építészeti pályázatáról.

Forgassák érdeklődéssel közlönyünket, és friss információkért látogassanak el a MÉK honlapjára, Facebook-oldalára is.


Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő

Category: 290