Mocorgó Óvoda

Előzmények
Az „Örökös Zöld Óvoda” címet kiérdemlő, környezettudatos szemléletű nevelésű Mocorgó Óvoda Kőbánya egyik leglelkesebb és számos speciális feladatot ellátó intézménye.
Az óvoda tervezési munkálatai 2019-ben kezdődtek. Az érintett telken megtalálható volt az óvoda meglévő épülete, amely korszerűtlen és műszakilag is elavult volt, a folyamatos hibaelhárítási és karbantartási munkálatok már olyan mértéket öltöttek, hogy az építtető nem halogathatta tovább a mindenre kiterjedő felújítást. További igény volt a meglévő funkciók bővítése és a csoportszobák számának növelése. A városvezetés döntése alapján a meglévő óvodaépület bontásával új óvoda épült.
A tervezés alatt cél volt egy olyan környezet megteremtése a gyerekek részére, amely egyszere játékos, motiváló, de ugyanakkor biztonságos és minden előírásnak megfelel. Fontos szempont volt, hogy a gyermekek részére mind az épületen belül, mind az épületen kívül nagy szabad terek legyenek biztosítva a mozgáshoz és a szocializációs fejlődéshez egyaránt.

Épület leírása

Új, szabadon álló beépítésű, kétszintes, lapostetős, hatcsoportos óvoda épült. A földszinti és emeleti 3–3 csoportot kiszolgáló egységeivel egy központi belső aula köré rendeztük. A központi aula felülről bevilágítósorok segítségével kap természetes fényt, e multifunkcionális közös tér köré szerveződik az egész épület. Az aula egyaránt használható csoportos játékokhoz, sportoláshoz, illetve rendezvénytérként is kiválóan működik.
A térelhatárolást egy nagy teherbírású rozsdamentes acél sodronyháló biztosítja, amely egyben szavatolja a leesés elleni teljes védelmet a klasszikus korlátszerkezetek helyett.
Az épület homlokzati kialakítása a formafelismerő gyerekjátékra hajaz. Ez alapján minden csoportszoba rendelkezik egy formával és egy színnel. Ez a szín a külső homlokzaton a nyílászárók árnyékolóján, illetve a belső burkolatokon is megjelenik. Az egyedi árnyékolók lehetővé teszik a csoportszoba teljes elsötétítését a délutáni pihenéshez vagy alkalomadtán csak részleges árnyékolását, ha az szükséges. Minden csoportszobához csatlakozik fedett játszóterasz.
Az épület északi szárnyában kaptak helyet az irodák, a raktárak, a mosoda, a könyvtár és a személyzeti helyiségek. Az ide nyíló gazdasági udvaron keresztül lehet megközelíteni a tálaló- konyhát is. Ez az épületszárny egy némileg szigorúbb külsőt kapott, de a színek, az egyedi bútorok, burkolatok segítségével egységes karaktert mutatnak az épület többi részével.
Az óvoda egyik különlegessége az épületen belüli egyedi tervezésű csúszda, amely különleges és játékos élményt nyújt a gyermekek számára az emeletről a földszintre lejutás közben.
Az épületbe érkezéskor a közlekedőfolyosón egy függőleges zöldfal létesült, utalva az óvoda környezettudatos szemléletére. A növényfal formája az épületben több helyen is megjelenő aszimmetrikus házikó.
Milyen is egy jó óvoda a XXI. században? Véleményünk szerint az épület akkor tölti be jól a funkcióját, ha a használójára van szabva. Az elsődleges használók egy óvoda esetében a gyerekek, akik éppen önállósodásuk legfontosabb lépcsőfokait másszák itt töltött éveik alatt, ugyanakkor fokozottan nagy hatással van hangulatukra, kiegyensúlyozottságukra a megfelelő környezet.
A Mocorgó Óvoda átlátható struktúrája, egyszerű alaprajzi szervezése a rendet, a kiszámíthatóságot hozza a gyerekek mindennapjaiba. Emellett a színek, a formák megjelenése igyekszik olyan környezetet teremteni számukra, ahol nem kell feszengeni, ahol minden az ő kis világukat jeleníti meg. Ezt a kettős karaktert igyekeztünk az épületen keresztül érzékeltetni, vagy ahogy József Attila írja: „jó szóval oktasd, játszani is engedd!
Az épület felnőtt használói számára fenntartott helyiségeknél is megpróbáltuk ezt a szemléletet becsempészni kicsit diszkrétebben. Burkolatok, egyedi bútorok segítségével az iroda- és a kiszolgálóblokkban is igyekeztük hangsúlyozni az épület funkcióját.
A tervezési folyamat során az óvodai dolgozókkal közösen alakult ki az a koncepció, hogy minden csoportszobának – még az emeletieknek is – legyen közvetlen, saját fedett terasza. Ez a napi működésben nagyon jól kihasználható lehetőséget nyújt. A teraszok átlátszó, tömör plexifedést kaptak, így a gyerekek esőmentesen használhatják őket. A foglalkoztatók perforált tömör spalettákkal zárhatók úgy, hogy a délutáni altatáshoz egy derengő fény még biztosított legyen.
Az épület hűtését és fűtését hőszivattyús rendszer látja el, illetve napelemek lettek telepítve a tetőre az áramellátás segítésére. A szellőzés a közlekedőterekben és a tornateremben gépi.
A nyílászárók háromrétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt, biztonsági üveggel épülő szerkezetek. A lapostető PVC vízszigetelő lemez kialakításával készült, kavicsolt leterhelés mellett. A konyha és a gépészeti helyiség tömege fölött pedig zöldtető létesült.
A közlekedőkön, csoportszobákban PVC-burkolat készült, míg a konyha és a vizes helyiségek csúszásmentes kerámiaburkolatot kaptak. A válaszfalak hangszigetelt gipszakartonfalakból készültek, illetve a csoportszobákban álmennyezet került kialakításra szintén hangelnyelő gipszkartontáblákból.
Az óvoda mosdóiban egy hosszában elhúzódó vályús megoldás található, ami az esztétika mellett a könnyebb és biztonságosabb használatot is elősegíti. Az épületben egyedi tároló- és polcrendszerek, konyhabútorok, illetve öltözőszekrények, mobiliák kerültek beépítésre.
Az új óvodaépület emeleti szintjéről 3 db rámpán is meg lehet közelíteni a játszóudvart, amelyek egy-egy dombbal kapcsolódnak a terephez. Az óvodának a játszóudvara is megújult, új játszóeszközök kerültek telepítésre, rendezett zöldfelületekkel, biokerttel, kerti tóval, ivókutakkal, párakapukkal, kerti zuhanyzókkal. A kertészeti eszközök, a vízáteresztő puha burkolatok, utak vonalvezetése a gyermekek világához illeszkedik játékosságával, a szín játékaival.
Az óvoda megújult épülete tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit, hogy 6 csoport számára biztosítsa az otthonos és biztonságos közeget. Örömmel mondhatjuk, hogy mind a gyerekek, mind a szülők és az óvónők szeretik a házat, és hálásak a létrejöttéért!
Építészként az a legnagyobb elismerés, amikor egy házunk a helyére kerül, és örömet szerez másoknak, ez kisimítja a létrehozásakor szerzett ráncokat a homlokunkon!


Kajdócsi Eszter


Építészet: Kajdócsi Jenő – vezető tervező, Kajdócsi Eszter, Dénes Albert, Soós Timur, Sztankovics Andrea
Kert és tájépítészet: Neumann Zsuzsanna
Az épületről megjelent újságcikkek:
építeszfórum 2022/12: https://epiteszforum.hu/mocorgo-ovoda
Octogon 2022/11: https://www.octogon.hu/epiteszet/jatekra-hangolva/