Aranyozott harmónia: vizuális összhang és teljesítmény – Társasházi ablakok új megközelítéssel

Energiahatékonyság, szépség, élettartam – mind a modern épületekkel, így azok nyílászáróival szemben is standard elvárás napjainkban. Izgalmas példa erre a különleges hangulatú MaryAnn lakóépület Drezda óvárosában, igazi művészi identitású környezetben.
A hét emeleten összesen 191 lakással és egy hatalmas, 250 férőhelyes mélygarázzsal kialakított épület elhelyezkedése önmagában is izgalmas: bár a környező utcákat a nyugodt légkör jellemzi, a város kulturális és művészeti központja csupán karnyújtásnyira van. Ezt a két hangulatot ötvözi az építkezés, a földszinti soron további 3400 négyzetméternyi helyet biztosítva butikok, éttermek és galériák számára.
Az épület belső elrendezésében váltakoznak a kisebb-nagyobb, egy-, két- vagy akár négyszobás lakások, erkélyes és plusz eleganciát kölcsönző tetőteraszos megoldással is. Az épület burkolatai és alapvető színvilága kifinomult, meleg árnyalatokkal dolgozik, az anyaghasználatban dominál a tölgyfa, mely tovább fokozza a komfortérzetet. A 2021-ben elkészült projekt eleganciáját azonban nem csak a különleges lokációnak és építészeti stílusának, de a vizuális összhang alapját képző aranyfelületű GEALAN-ablakoknak is köszönheti.
A projekt meghatározó elemei a hatalmas, földtől mennyezetig érő S 9000-es ablakok, amelyek az épület színvilágához igazodva aranyfelülettel teszik izgalmassá a megjelenést.
A keskeny, szimmetrikus profilok akár három tömítési szinttel és akár 52 mm vastag, háromrétegű üveg befogadására alkalmas kivitelben is rendelhetők, de már a standard verzió is magas hő- és hangszigetelési értékekkel rendelkezik, stabil szerkezetével hosszú távon támogatva az alkalmazás helyének optimális energiafelhasználását. A rendszernek emellett elérhető a jelentősen helytakarékosabb emelő-toló mechanikával fejlesztett verziója is, amely szintén alkalmas háromrétegű üvegezésre, alapváltozatban biztosítva az Uf = 1,3 W/(m²K) hőszigetelési teljesítményt, a csökkentett elölnézeti profilszélesség ellenére. Mindezeken túlmenően a GEALAN további megoldásokat is kínál az energiahatékony működés támogatására. A profilba integrálható GEALAN-CAIRE- szellőztető okos megoldásaival csukott ablakok mellett is biztosítja az optimális légcserét hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő szenzorai segítségével. Hővisszanyeréses alapon működő hőcsererendszerének köszönhetően a fűtőenergia sem megy veszendőbe.
A rendszer nem mindennapi aranyszínezése egyrészt a megjelenés egyediségét, másrészt pedig az időtállóságot is szolgálja. Az izgalmas felület a GEALAN-innovációként számontartott akrilüveges technológiával készülő GEALAN-acrylcolor®-bevonat. A felületképzés alapját PVC és színes akrilüveg alapanyagának összeolvasztása adja, létrehozva egy többszörösen keményebb, lepattogzásmentes, színtartó és a homogén felszínből adódóan szennyeződéstaszító felületet.
A GEALAN S 9000 tervezési lehetőségeit és társasházi referenciáit megtalálja online: www.gealan.hu