Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az üveggyapot, amely az elmúlt években az URSA technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapottermékek tudtak. Eközben megőrizte kiemelkedő hőszigetelő képességét, alakvisszanyerő erejét, így a beépítés közben is jelentősen alacsony tud maradni a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye. Mindezt az eddig megszokott terméksúlyokhoz képest 30–40%-kal kisebb értékkel. Ennyivel könnyebb a beépítés, a szállítás, ami így kevésbé terheli az építéshelyszíni élőmunkát és az anyagmozgatást.

A szálas szerkezetű ásványgyapottermékek évtizedek óta meghatározó szigetelőanyagai épített környezetünknek. Az ásványgyapot gyűjtőszó, számos termékfajtát magában foglal, hiszen azok különböző ásványi eredetű alapanyagokból készülhetnek, mely alapanyagok nem meglepően tovább örökítik a termékbe előnyös tulajdonságaikat. Az új generációs, korszakalkotó üveggyapotok bizonyítottan kiemelkedő kedvencek az ásványgyapotok piacán, mivel több síkon is egyszerre képesek magas színvonalon teljesíteni. Az üveggyapotok alkalmazási területe ennek okán igen sokféle, kiemelendő azonban, hogy amikor a kitűnő hőszigetelő képesség mellett szükség van jó akusztikai – azaz hangszigetelési és hangelnyelési – funkciókra, páraáteresztő képességre, valamint tűzállóságra is, az üveggyapot elsődleges választássá válik a többi ásványgyapottal szemben.

Miért pont az üveggyapotra tegyük le a voksunkat?

Az URSA üveggyapotok hőszigetelő képességét mutató lambda- érték kiváló, jellemzően 0,032–0,039 W/mK közötti.

Akusztikai szempontból a fizikai adottságok számítanak: az a legmagasabb teljesítményt nyújtó termék, amely hosszú, vékony, rugalmas szálakból áll. E tekintetben, alapanyaga okán és gyártástechnológiája révén, egyértelműen az üveggyapot akusztikai tulajdonságai a legkiválóbbak. Nemhiába az üveggyapotot alkalmazzák többségében könnyűszerkezetes falak, gipszkarton- rendszerek hangszigetelésének készítésekor, illetve teremakusztikai szigetelések terén is előszeretettel betervezett termék.

A páraáteresztést illetően szintén verhetetlen az üveggyapot. Bár közel hasonló tulajdonságokkal bír mindegyik ásványgyapot, de a hidrofóbizált üvegszálaknak köszönhetően még az anyagszerkezeten áthaladó pára sem okoz stabilitásvesztést vagy egyéb minőségi romlást a beépített üveggyapot-szigetelőanyag- termékben. Egyébként pedig: áll, mint a cövek. És ez igaz nemcsak az új generációs URSA TECTONIC szigetelőtáblákra, hanem a régóta jól ismert sárga színű URSA üveggyapotokra egyaránt.

Az ásványgyapottermékek gyártása különböző alapanyagokból magas hőmérsékleten történő olvasztással történik. Érdekes adat – számba véve a későbbi tűzállósági kérdéskört is –, hogy az üveggyapot-szigetelések gyártásához szükséges üvegszálak megolvasztásához 1200 °C szükséges. Tűzvédelmi besorolás szerint az ásványgyapotok „A” kategóriát képviselnek, azaz nem éghetők. Ennek megfelelően az ásványgyapotok mindegyik típusa – köztük az URSA TECTONIC üveggyapot-szigetelőtáblák – az épületszerkezetek meghatározó építőelemei lehetnek.

Környezettudatosság és egészség

Az URSA vállalat termékei folyamatosan haladnak azon az úton, ahol a gyártás fokozatosan egyre nagyobb mértékben vált természetes, környezetbarát anyagokra. Jelentős URSA-fejlesztés a 2023. évtől a lignin kötőanyag folyamatosan növekvő arányú bevezetése az URSA üveggyapottermékek gyártása során.
A természetbarát mivolt egyúttal egészségbarát is: az egészséges beltéri levegő záloga az üveggyapot-szálasanyagszigetelések beépítése, mely tényeket megingathatatlanul igazol többek között a kiérdemelt Blue Angel-tanúsítvány.

A százalékos arányok szerepe

Alapanyagszempontból a környezettudatosságot a felhasznált nyersanyagtartalom tömege és az újrahasznosított, illetve a frissen kitermelt nyersanyagok százalékos aránya határozza meg.

Más, azonos műszaki teljesítményű ásványgyapotokkal összevetve az üveggyapot gyártása kb. 30–40%-kal kisebb tömegű alapanyag felhasználásávál történik. Az újrahasznosítottsági érték az üveggyapotok esetében körülbelül 80%, tehát mindössze 20 százaléknyi „frissen kitermelt” anyagra van szükség a gyártáshoz, amely mennyiség olyan elenyésző, hogy gyakorlatilag bányászni sem szükséges, hiszen akár már külszíni lapátolás segítségével is rendelkezésre áll. Az üveggyapot térfogatsűrűségét és újrahasznosítottanyag-tartalmát figyelembe véve világos, hogy az üveggyapot gyártása mintegy 90 százalékkal kevesebb, a természetből frissen bányászott alapanyagot igényel, mint egyéb ásványgyapotoké.

Az üveggyapottermékek életciklusuk végen teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az alapanyagokból (üveg, kvarchomok) eredően az üveggyapot-szigetelőanyagok az adott épületszerkezetet sem terhelik meg fölösleges plusz súllyal, ami például egy felújításra váró régi és valószínűsíthetően már nem túl masszív tetőszerkezet esetében abszolút elsődleges választássá teszi ezeket a termékeket.

Mindent összevetve nyilvánvaló, hogy az üveggyapot-szálas szigetelőanyagok beépítésével könnyebb és sokkal környezetbarátabb termékek alkalmazásával teljesülnek az épülettulajdonosok és az építőipari szakma legmagasabb szintű elvárásai. Szigetelés egy jobb holnapért.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

https://www.ursa.hu/news/single/ueveggyapot-ahogy-eddig-nem-ismertuek