Polisztirolhabok alkalmazása trapézlemezen

Vegyes rétegfelépítésű lapostető

Egy csarnoképület zárófödéme jellemzően már nem nehéz vasbeton panelekből áll, mint régen, hanem könnyű elemekből, amely nagyobb csarnokok esetén jellemzően magasbordás trapézlemezből kialakított szerkezet. Ez esetben a trapézlemez nem az épület fedését biztosítja, hanem egy tartószerkezeti elem, amelyre külön rétegként kerül elhelyezésre a párazáró réteg, a hőszigetelés, végül pedig a csapadékvíz elleni szigetelés.

A hőszigetelés nemcsak kőzetgyapotból készülhet, hanem a polisztirolhab és a kőzetgyapot kombinációja is lehet, azaz „vegyes” rétegfelépítésű. Ez a megoldás fontos szerepet tölt be a szerkezetre jutó terhek csökkentésében, ugyanis, ha megnézzük a két anyag testsűrűségét, akkor láthatjuk, hogy a különbség hétszeres. Míg egy lapostetőn alkalmazható polisztirolhab térfogatsúlya ~19 kg/m3, addig egy ugyanitt elhelyezhető kőzetgyapottermék térfogatsúlya elérheti a 140 kg/m3-t is. Vegyes rétegfelépítésű megoldással négyzetméterenként több mint 22 kg terheléstől kímélhetjük meg a tartószerkezetünket. Ez nagyságrendileg egy napelemes rendszer súlyát jelenti a teljes tetőfelületen elhelyezve.

A magasbordás trapézlemezek vékony falvastagságuk ellenére nagy inerciájuknak köszönhetően jól viselik a nagyobb igénybevételeket is, azonban köztudott, hogy egy esetleges tűzhatás esetén az acél teljesen máshogy viselkedik, mint egy vasbeton szerkezet. Ugyanis az acél már 600 Celsius-fok körüli hőmérsékleten hirtelen elveszíti szilárdságának jelentős részét, ami a tartószerkezet gyors tönkremeneteléhez vezet. Ennek okán egyáltalán nem mindegy, hogy egy szilárdságát vesztő szerkezet mekkora terhelésnek van kitéve.

Az Austrotherm Kft. 2008-ban Magyarországon elsőként vizsgáltatott vegyes rétegrendű födémszerkezetet, amely már a tűzteszteken is bizonyította létjogosultságát. Az elmúlt 12 évben számos lapostetőt terveztek és valósítottak meg ezzel a megoldással, amelyek közül az egyik legjelentősebb a közel 95 000 négyzetméteren megvalósult gyáli PEPCO-csarnok. 2018 óta már 30 perces érvényes vizsgálati eredmény is rendelkezésre áll, amellyel az Austrotherm egyedülálló ezen a területen. A TvMi gondolatmenete alapján kidolgozott részletek segítik a kivitelezést, amelyek megtalálhatók a tűzvédelmi megfelelőségi igazolás (TMI) mellékletében.

A csomópontok elérhetők az ArchiCAD-be beépülő Austrotherm rétegrendszerkesztő modulban is.

letöltés: Austrotherm ArchiCAD modul 2024  (Windows)

letöltés: Austrotherm ArchiCAD modul 2024 (MacOS)