2024. május 24-én került sor a MÉK beszámoló küldöttgyűlésére

Ismét a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontja adott helyet a MÉK tavaszi küldöttgyűlésének, amely rendhagyó módon kezdődött: a Magyar Építész Kamara Elnöksége Dér Andrea irodavezetőnek a kamaráért végzett 25 éves kiemelkedő és áldozatos munkája elismerésért Kamarai Érmet adományozott.

A köszöntést követően a küldöttgyűlés a napirend szerint folytatódott közel 190 fő részvételével, a levezető elnök most is Hajnóczi Péter MÉK elnök volt. Az új szabályzatokat, illetve a módosításokat a területi építész kamarák elnökeiből álló Területi Elnökök Testülete év elején két alkalommal is tárgyalta, az előterjesztések konszenzussal kerültek előterjesztésre.

Elsőként a beszámolók elfogadására került sor, amely az Elnökség, a két választott bizottság, valamint a MÉK NKft. 2023. évi munkáján kívül a Kamara gazdálkodásáról szóló beszámolóját is jelentette.

A 2024. évi költségvetés módosítását Szalay Tihamér röviden ismertette, amelyet néhány észrevételt követően a jelenlévő küldöttek nagy többséggel fogadtak el.

Az Alapszabály esetében 3 témára (tagozatok, kollégium, egyebek – etikai-fegyelmi bizottság – felügyelőbizottság) 3 önálló javaslat került kidolgozásra, amelyekről külön-külön történt szavazás. A módosítások 2 ütemben lépnek majd hatályba.

A Pénzügyi- és gazdálkodási szabályzat kisebb módosítását követően a MÉK Működésének és gazdálkodásának ellenőrzési szabályzatát fogadta el a Küldöttgyűlés.

Andaházy László, a Táj- és Kertépítészeti Tagozat elnökének rövid ismertetését követően a Tájépítészeti alkotások terveinek tartalmi és formai követelményei szabályzatáról történt szavazás.

Az elfogadott anyagok hamarosan elérhetőek lesznek a MÉK honlapján, a küldöttgyűlés határozatai itt találhatóak: https://mek.hu/szakmagyakorlas-kuldottgyulesi_dontesek

Az Egyebek napirendi pontban dr. Hajnóczi Péter MÉK elnök tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy elindult a MÉK új honlapja, szintén a mek.hu címen érhető el. A honlap megfelelve a mai igényeknek, telefonra is optimalizálva van már.

Bejelentette, hogy 2024. szeptember 26-án, csütörtökön fog sor kerülni az idei SzeptemberFeszt rendezvényre az Építészek Házában, amely ez alkalommal is változatos programmal várja a szakmagyakorlókat egész nap a szakmai előadásoktól kezdve kiállításon és zenei, gasztronómiai programokon át.

Végül tájékoztatta a résztvevőket, hogy az idei év végi küldöttgyűlés tervezett időpontja december 10-e, kedd.

A küldöttgyűlés végén Babos István küldött hozzászólásához kapcsolódóan a résztvevők meghallgatták a Himnusz olimpiai változatát.