ZAM! – Multifunkcionális rendezvénytér

Zamárdi Önkormányzata olyan közösségi épületet kért, mely egyrészt helyszíne lehet kisebb koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak vagy az önkormányzat kihelyezett üléseinek is a Balaton partján, az év 365 napján. Karakteres, jól felismerhető, egyedi megjelenés volt az igény, mely használata során Zamárdi turisztikai látványosságává is válik (azzá is vált).

Zamárdiban található az a temető, mely Közép-Európa legnagyobb avarkori aranylelőhelye. Inspirációnk egy aranygyűrű volt ebből a leletből, ez az elliptikus, csillogó forma adta az előadóterem alakját. Az ellipszis alakú, 80–100 főt befogadó, klimatizált tér jól szolgálja a már említett funkciókat egész évben.

E köré, fölé alakítottuk azt a gasztronómiát (reggeliző, pékség, bár, étterem), mely az év nagy részében szolgálja, illetve kiegészíti a fő funkciót. A nyári hónapokban, turistaszezonban az épület melletti többhektáros terület teszi lehetővé a nagyobb rendezvények, szabadtéri előadások szervezését. Ugyanakkor az év többi részében a 2–3000 lakosú Zamárdi kulturális életét is fenntartható módon szolgálja. Az emeleti teraszról kellemes panoráma nyílik a Balatonra, illetve a szomszédos teniszpályákra (a nagyobb sportesemények idején az épület infrastruktúrája komoly segítség).

A Balaton közelsége, a strand, a balatoni kerékpárúttal határos telek is vonzóvá teszi a ZAM!-ot a helyiek és az idelátogatók számára.

Az ökormányzat víziója az elmúlt évek során beigazolódott. Egy profi, lelkes, az épületet értő, szerető üzemeltető segítségével.

ZAM! Multifunkcionális rendezvénytér
Vezető tervező: Kendik Géza
Építész munkatárs: Veszelik Péter
A közreműködő tájépítész neve: Preszter Márta
Különleges szerkezetek szerkezettervezője: Pataki László

Az épület hazai és nemzetközi díjai:
» Iconic Awards innovatív építészet, díjazott
» BIGSEE Architecture Awards 2021, 1. díj
» S. Arch Architecture Conference, short listed, Havanna
» 2A Continental architecural awards, short listed, Barcelona

A fotókat Bujnovszky Tamás készítette.