Hazai épületek Európa legszebbjei között

Elindult a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti
pályázat közönségszavazása!

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyt, amely a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült legnívósabb épületeket díjazza. 29 magyar épület vesz részt a megmérettetésen, melyekre 2024. április 16-ig lehet szavazni.

A nemzetközi építészeti pályázatok és díjak fontos szerepet játszanak az építészeti szakmában, elősegítik az innovációt, ösztönzik a tervezői kreativitást és az újításokat. Ezen tényezők együttesen hozzájárulnak az építészeti szakma előrelépéséhez, az építészeti értékek előtérbe kerüléséhez, különös figyelmet fordítva a fenntarthatóságra és az élhető környezet kialakítására.

Egy épület esztétikuma, élhetősége sokféle alakban és formában ölthet testet. Fontos nézőpont e téren a homlokzat, mely az épület arca és megmutatja a benne élők ízlését, stílusát. Ezért is izgalmas kérdés, hogy idén a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti pályázaton melyik nagyszerű építészeti alkotás nyeri el a szakmai zsűri, illetve a közönség tetszését.

A kétévente megrendezésre kerülő Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti pályázat célja, hogy díjazza és bemutassa azokat a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült épületeket, melyek inspirálják az építészeket a minőségi és egyedi homlokzatok megtervezésében, és megvalósításában. A pályázott épületek remek példát mutatnak arra, hogy a különféle anyagokban és struktúrákban, forma- és színkombinációkban milyen sok lehetőség rejlik.A versenyre idén 29 magyarországi épületet neveztek.  Ezeket a hazai építészeti alkotásokat április 16-ig bárki támogathatja a Baumit oldalán zajló szavazással. A közönségszavazás lehetőséget ad arra, hogy mindenki támogassa a magyar építészek munkáját. A hazai pályázatok többek között olyan épületek, amik a 2023-as Év Homlokzata pályázaton sikert értek el. A beküldött pályázatokat 13 nemzetközileg elismert építész értékeli hat kategóriában: családi ház, társasház, középület, hőszigetelés, műemlék és különleges textúra. A nemzetközi zsűri kategóriánként 6-6 döntős épületet választ ki, majd közülük a díjazottakat és egy fődíjas épületet. A díjátadó helyszíne minden alkalommal az az ország, amely megnyerte az előző pályázat fődíját. Idén az ünnepélyes díjátadó 2024. május 23-án, Ljubljanában kerül megrendezésre.

A Baumit Life Challenge nemcsak egy építészeti pályázat, hanem egy platform is, amely összehozza a szakma képviselőit, bemutatva az építészet sokszínűségét és kreativitását, miközben elismeri a kiemelkedő teljesítményeket a homlokzatképzés terén. További információkért látogasson el a Baumit Magyarország honlapjára és Facebook-oldalára.

Waterfront City
Építész: Hajnal Építész Iroda Kft. – Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter
Fotó: Török Tamás
Pécsi piac
Építész: Gettoplan Bt. – Getto Tamás DLA, Sztranyák Gergely DLA
Régi-modern sarokház
Építész: Intramuros Építész Kft. – Dobos Botond Zsolt DLA