A bonyhádi Ermel-Vojnits mauzóleum újjászületése

A bonyhádi sírkertben lévő, több mint százéves Ermel-Vojnits mauzóleumot nemrég újították fel teljeskörűen. A kiemelkedő minőségben elvégzett rekonstrukciót az UNESCO műemléki szervezete a rangos ICOMOS-díjjal jutalmazta. A műemlék falazatának helyreállításánál a szakemberek a Mapei cementmentes szárítóvakolati rendszerét alkalmazták.

A bonyhádi Kálvária-dombon álló mauzóleumot Ermel-Vojnits Erzsébetnek építették 1905 és 1907 között, aki Vojnits Barnabásnak és Perczel Etelkának – Vörösmarty Mihály múzsájának – a lánya volt.

A neogótikus stílusú kápolna 2002 óta áll műemléki védelem alatt, berendezésének legértékesebb része a Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral.

A műemlék 2021–2022-ben egy több mint egy éven át tartó, teljes körű felújításon esett át. A rekonstrukciós projekt megtervezése Denkinger József és Szász Gábor építészek nevéhez fűződik, a generálkivitelezést pedig a bonyhádi Bonycom Kft. végezte. A felújítás során a restaurálási, speciális szaktudást igénylő munkálatok megvalósításáért a Szászépterv Mérnökiroda Kft. volt felelős.

A kivitelező számára kihívást jelentett az is, hogy a faldiagnosztikai szakvélemény javaslata alapján a beltérben utólagos vízszigetelésre, majd ezt követően az átnedvesedett falazat nedvességeltávozásának biztosítására volt szükség.

Ezentúl fontos volt az is, hogy olyan felületet tudjanak kialakítani a cementmentes szárítóvakolati rendszerrel, ami képes fogadni a díszítőfestést.

A szakemberek a meglévő vakolat leverése és a fugák kikaparása után a Mapei cementmentes falszárító-felújító vakolatrendszerét alkalmazták kézi bedolgozással az első osztópárkány alatti felületen, kb. 2,5 méter magasságig, az alábbi rétegrend alkalmazásával:

1. réteg: Mape-Antique Rinzaffo sóálló, cementmentes, előkevert tapadásfokozó (gúzoló) habarcs, első rétegként kő, tégla és tufa szerkezetekre felhordva a Mape-Antique MC szárítóvakolat alá,

2. réteg: Mape-Antique MC páraáteresztő, előkevert, cementmentes, világos színű szárítóhabarcs a nedves kő-, tégla- és tufa-falszerkezetekhez,

3. réteg: Mape-Antique FC Civile páraáteresztő, cementmentes, finom simítóhabarcs, elsősorban MAPE-ANTIQUE szárítóvakolat simítására (annak érdekében, hogy rákerülhessen a díszítőfestés).

Az UNESCO műemléki szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2023-ban rangos szakmai kitüntetéssel, ICOMOS-díjjal ismerte el az Ermel-Vojnits mauzóleum felújítását.
Amennyiben a fenti Mapei-megoldással kapcsolatosan további információra vagy segítségre lenne szüksége, kérje a Mapei-szaktanácsadók segítségét, akik örömmel segítenek a kérdések megválaszolásában, akár a projekt helyszínén is!