Budapest Építészeti Nívódíja 2023

Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökség fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara 2023 júliusában nyilvános pályázatot hirdetett a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elnyerésére.

A minden évben meghirdetésre kerülő pályázat feladata és célja, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja átadásával elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat.

A bírálóbizottság tagjai: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (a bizottság elnöke), Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, Herczeg László, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész, Varga Bianka építész.

A 2023. évi pályázatra beérkezett 23 pályamű közül a bírálóbizottság hat helyszínt tekintett meg. Végül egy nívódíj és öt dicséret átadása mellett döntött.

Az ünnepélyes díjátadó 2023. december 1-jén volt a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol a pályázatra beérkezett minden pályaműből készült kiállítás is megtekinthető volt.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésben részesített épület tervezői emlékplakettet, a dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet és mindannyian pénzjutalmat vehettek át.

A Budapest Építészeti Nívódíja bírálóbizottsága idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – NÍVÓDÍJ
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar – Bp., VIII., Szentkirályi utca 12.

Építész felelős tervező: Bődi Imre, Frikker Zsolt
Belsőépítész tervező: Bődi Imre, Frikker Zsolt (Studio Fragment Kft.), Csóka Bálint (Kroki Stúdió)
Táj-és kertépítész tervező: Doma-Tarcsányi Judit, Bőcs Beatrix (Gardenworks Kft.)
Építész munkatársak: Buzás Bence Álmos, Nagy Zsuzsanna, Lőw Márton, Bajusz Csaba Ádám, Mottl Rita
Tartószerkezetek: Szaniszló Gábor (Tetra-Plan Kft.), Móczár Balázs (Geoexpert Kft.)
Mélyalapozás: Ament András (AA4 Mérnökiroda Kft.)
Épületvillamosság: Artrea Consulting Kft.
Épületgépészet: Viczai János
Sprinkler: Molnár Gábor (Piroplan)
Épületszerkezetek: Sipos Gergő (Arkkhitehti Kft.)
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
Akadálymentesítés: Babits Bernadett
Konyhatechnológia: Gauland András (Teco Gastro)
Felvonók: Déri László (Viron Mérnökiroda Kft.)
Út- és közlekedés: Balogh Balázs
Építtető: Semmelweis Egyetem
Bonyolító: Bmsk Zrt.
Kivitelező: Laki Épületszobrász Zrt.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar új épületénekországos, nyílt, titkos építészeti tervpályázat első díjas terveként való megvalósulásának folyamata példaértékű. A tervezők olyan tiszta, erős építészeti koncepciót hoztak létre, amely szinte változtatás nélkül felépülhetett. Mindezt kiegészíti a Semmelweis Egyetem példamutató megbízói magatartása, a terv megvalósulásának elősegítése, illetve a tervpályázatot támogató hozzáállása. A Szentkirályi utca 12. szűk foghíjtelkén felépült új épületrész a racionális szerkesztésmód, a belső átrium köré szervezett világ, a közlekedőrendszer, a tömbbelsőben lévő udvarhoz való kapcsolódás módja által szinte észrevétlenül szövődik bele az épületegyüttes rétegződésébe, miközben a közösségi dimenzió egész épületrészt meghatározó jelenléte merőben új nézőpontokat ad. A huszadik század közepétől meghatározó igényeknek megfelelően a kötött funkciójú termek, előadók, laboratóriumok mellett nagy arányban vannak jelen a kommunikációra, a csapatmunkára alapuló informális oktatási tevékenységek színterei is. A rendkívül szorított helyzetben a tervezők a publikus és a privát, külső és belső, lenti és fenti terek közötti átmenetek széles skálájának kihasználásával olyan egybefüggő térstruktúrát alakítottak ki, ahol a köztes terek világos, élő közösségi terekké váltak. Az épület a megvalósítás folyamatával, a városi kontextus kezelésével, illetve kortárs oktatási terek létrehozása tekintetében is példát állít a tervezők és megbízók elé egyaránt, s tervezőinek és megbízóiknak is a becsületére válik.

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – DICSÉRET
H151 társasház – Bp., II., Hűvösvölgyi út 151/B

Építész felelős tervező: Déri Dániel, Pásztor Ádám (Studio Kraft Építész Műterem)
Épületszerkezet tervező: Lengyel Dávid
Tartószerkezeti tervező: Szabó István (MATERV Kft.)
Épületgépészeti tervező: Petik Gábor (Solarbox-Hungary Kft.)
Épületvillamossági tervező: Koncz Benedek
Tűzvédelmi tervező: Pukánszky Gabriella
Tájépítész tervező: Nemes Zoltán (Vár-kert Műszaki és Tervezési Kft.)
Felvonó tervező: Déri László (Viron Mérnökiroda Kft.)
Környezetvédelem, akusztika: Csott Róbert (’95. Apszis Bt.)

Lipótmező heterogén építészeti környezetében ma is a zöld dominál: ebbe a kontextusba illeszkedik az egyetlen fa kivágása nélkül, egy korábban elbontott villaépület helyén felépült ötlakásos társasház is. Az épület kétféle karaktert ötvöz: a régi villák személyességét és a kisléptékű minőségi társasházépítészet funkcionalitását. A kettősséget legszembetűnőbben az anyaghasználat és a forma mutatja: a kétszintes, szürkésbarna klinkerburkolatos, kompakt hasábra egy világosszürke, magastetős penthouse szint került. A földszínű, monolit tömeg mintha a talajból nőne ki, a könnyed, világosszürke fémlemezfedésű tetőelem pedig szinte egybeolvad az éggel: így a ház belesimul a tájba, meghagyva a főszerepet ősfás környezetének. A kettősséget tovább erősítik az ebbe a rendbe betagozódó finom részletek. A homlokzat burkolatosztásának átgondoltsága, az oromfalak faburkolata, vagy az íves korlátok a régi villaépítészet mívességét idézik, míg az egyszerű, monolitikus tömeg, a kiváló tájolás, az alaprajzi és gépészeti racionalitás a korszerűségről szól. Az épületbe lépve a lépcsőház terét a színek folytonossága és a nagy nyílások kötik össze a külsővel. A lakások belsőépítészete kortalan, visszafogott eszközökkel dolgozik: a fehér falak és természetes faanyagok letisztultságához a fürdőszobák finom burkolatrajzai adnak egyediséget. A természeti környezetébe illeszkedő, kívül-belül részletesen átgondolt, letisztult, mégis karakteres épület összességében friss, skandináv szellőként hat a hűvösvölgyi környezetben, egyaránt példát mutatva a tervezők, a kivitelezők és a megrendelők felé.

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – DICSÉRET
Bástya utcai közpark – Bp., V., Bástya utca 1–11.

Építész felelős tervező: Koszorú Lajos (Város-Teampannon Kft.)
Társtervezők: Ágó Mátyás Attila (JASIMA Kft.), Kenese István (Kenese Kft.)
Táj- és kertépítész tervező: Kétszeri Ádám Zsolt (Salmus Kft.)
Közlekedéstervező: Borsós Ferenc, Várady Tamás (Közlekedés Kft.)
Épületszerkezet, szigeteléstechnika: Dudinszky Orsolya (Dudinszky Tervezőiroda Kft.)
Tűzfalszigetelés: habil. Stocker György DLA (Stockplan Kft.)
Munkatársak: Koszorú Bálint, Ulbert Dzsenifer, Marosi Péter, Magyarosi Dóra (Város-Teampannon Kft.), Házi András (Salmus Kft.), Monostori Gábor (Kenese Kft.), Hanczár Gábor, Ördög-Beke Ágnes (KÉSZ Tervező Kft.), Béki Zoltán (Reezol Kft.)

A terület hányattatott sorsa és időben változó tulajdonviszonyai miatt egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy ez a végeredmény, azaz egy belvárosi nívós közkert születik, amely a történeti városfal legépebben megmaradt szakaszát is be tudja mutatni. A belvárosban minden talpalatnyi hely számít, amely zöldfelületté tud válni, és bár a miniatűr telekmérethez képest ez egy meglehetősen sűrű programmal sikerült, a végeredmény mégis az egyik legjobb forgatókönyvnek bizonyult a korábbi alternatívákhoz képest. A fejlesztés további eredménye, hogy nem pusztán a lakosság, de a közeli Bástya Óvoda és a Veres Pálné Gimnázium tanulói számára is kínál olyan játszótéri és sport lehetőségeket, amelyeket a sűrűn beépült tömbök oktatási intézmények nem tudnak a szabad levegőn biztosítani a gyerekek számára. A korábbi autóparkoló és grund leginkább a zöldfelületi arányait tekintve fejlődött nagyot, a zöld oázis érezhetően tudja klimatizálni a környező területeket. Egészen kivételes fegyvertény, hogy a szomszédos társasházzal sikerült abban is egyezségre jutni, hogy a tűzfal zöldfallá alakuljon át. Mindehhez példás fenntartás is társul, amely a dicséretre többszörösen rászolgált. Még több ilyet a belvárosi foghíjakon!

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – DICSÉRET
Drechsler-palota – Bp., VI., Andrássy út 25.

Generál tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Építész felelős tervező: Bánáti Béla
Projektvezető tervező: Lénárt Szabolcs, Zajacz Judit
Építész tervező: Bánáti Bodó, Csiha András, Kádár Gergő, Pusztai Lilla, Szécsi Ákos, Szilágyi Norbert, Szloboda Gergő
Rekonstrukció: KORINTERNI Kft.
Felelős tervező: Baliga Kornél
Díszműbádog kivitelezési terv: Birghoffer Péter
Restaurátor: ALAKART KFT.
Felelős tervező: Kelecsényi Gergely
Munkatárs: Sándor Áron
Értékleltár és tudományos dokumentáció:
Művészettörténész: Hadik András, Fehérvári Zoltán
Belsőépítészet: BJB (Bowler James Brindley Studio)
Felelős tervező: Ian Bayuss,
Munkatárs: Stephane Reanud
Kiviteli terv: Kiss Ida, Lukátsi Marcell (DVM GROUP Kft.), Kéry Balázs, Király Edina (Kroki Stúdió)
Belső világítás: ARTEC3
Felelős tervező: Ana Ayala
Üvegszerkezet: habil Stocker György DLA, Horváth Attila (Stokplan Kft.), Madaras Botond (MDRS Kft)
Tartószerkezet: RETICOLO KFT.
Felelős tervező: Kovács Csaba
Munkatárs: Trombitás Bálint
Épületgépészet: Temesvári Tervező Kft.
Felelős tervező: Temesvári László
Munkatársak: Nagy József, Tóth Ákos
Épületvillamosság, erősáram: PROVILL Kft.
Felelős tervező: Ivanics Zoltán,
Munkatárs: Nagy Attila
Gyengeáram: COMPLEX IT Kft.
Felelős tervező: Nagy Olivér
Épületszerkezet: FRT RASZTER Kft.
Felelős tervező: Takács Balázs
Munkatárs: Szutor Tamás
Tűzvédelem: Takács-Tetra Kft.
Felelős tervező: Takács Lajos
Munkatárs: Zsitva Attila
Oltórendeszer: Dunamenti Tűzőr Kft.
Felelős tervező: Hajdú András
Munkatársak: Temesvári Veronika, Soós Levente
Automatika: WELLTECH Zrt.
Felelős tervező: Nagy Péter
Homlokzatvilágítás: Perness János (Rió Lámpastúdió),
Felelős tervező: Farkas János (Design and Light Kft.)
Akusztika: ’95 Apszis Bt.
Felelős tervező: Csott Róbert
Környezetalakítás: Város-Teampannon Kft.
Felelős tervező: Koszorú Lajos
Munkatársak: Koszorú Bálint, Marosi Péter
Forgalomtechnika: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
Felelős tervező: Kovács Éva
Munkatárs: Beller Roland
Kivitelezés:
Építtető: QPR Properties Kft.
Generálkivitelezés: DVM GROUP
Környezetalakítás: SWIETELSKY Magyarország Kft. Projektmenedzsment:  Habitat Management Kft., Artelia/ADDVAL Group Kft.

Az utóbbi években Budapest számos műemléképülete újult meg, amelyek közül némely projektet élénk érdeklődés övez. Ilyen a Drechsler-palota is, más néven a Balettintézet rekonstrukciója is. Az Andrássy úton álló egykori bérpalotát Lechner Ödön tervezte, a francia reneszánsz jegyeit magán viselő épület tökéletesen illeszkedik a századfordulós Budapest fényűző építkezéseinek sorába. A 2000-es évekre elhanyagolt állapotban várta egy következő éra kezdetét, amely a turizmus fellendülésével és az ehhez kapcsolódó szállodafejlesztési hullámmal érkezett el. A fennmaradt értékek megőrzése, egyes elemek visszaállítása, valamint az új funkció adaptálása jelentették a Bánáti + Hartvig Építész Iroda összetett feladatát. A szállodává alakítás több helyen is nagyobb beavatkozással járt. A tető és díszeinek helyreállítása mellett a tetőtérben is szállodai szobákat alakítottak ki. Az eredeti sziluett azonban nem sérült, csak kisebb kortárs építészeti gesztusok árulkodnak a belakott térről. A belső udvarban a szállodai lobby működik, ebből következett a fedett térré alakítás igénye, amely a helyreállítás hangsúlyos kortárs eleme lett. Az épület mozgalmas architektúráját egyrészt gondolatiságban, másrészt belső homlokzatának tagolásait geometriájában lekövető, nyeregfelületű, filigrán szerkezetű üvegtető fedi az udvart. Bár az épület szállodaként született újjá, nem zárkózik el a járókelők elől. Az adottságokhoz alkalmazkodva a szálloda főbejárata a Hajós utcából nyílik. Ennek köszönhetően a földszinti kávézó és étterem az épület eredeti koncepciója szerint, annak grandiózus árkádjával várja újra vendégeit.

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – DICSÉRET
Sasadi villa – Bp., XI., Botfalu utca 13.
Építész felelős tervező: Földes László
Építész társtervező: Lukács Anna
Belsőépítész tervező: Kismarty-Lechner Kinga (Milliméter Műterem)
Táj- és kertépítész tervező: Lád Gergely, Gyüre Borbála (GEUM Műterem)

Sasadon hullámzik a táj. A háború előtt tervezett utcák szokatlanul szélesek, a kerítések előtt fasorokon, ápolt cserjéken pásztázik a szem. Kertvárosi utcák, gondozott környezet. Az épületek minősége, kora rendkívül változatos. A lépték az egyetlen igazodási pont, amit kortól függetlenül, szinte mindenki betart. Ez a ház is ilyen, azonban itt az igazodáson túl, az építészet is példaértékű. Villák építésénél különösen fontos a Megrendelő személye. A tervezés ilyenkor intim, bizalmas műfaj. Az építész önmagában keveset ér, ha a megbízóval nem tökéletes a harmónia. Itt azonnal érződik a közös munka öröme. Az építészeti minőség és a visszafogott egyensúly találkozik a megrendelői szándékkal. Nincsenek túlzások, a terek épp jó méretűek, jó tájolás, jó elhelyezkedés a telken, minőségi, időtálló anyagok, átgondolt részletek jellemzik a házat. Minden olyan magától értetődő. Az utca felől emelkedő terepen a tömeg szépen lépked felfelé. Épp most, épp ide illik. A házat, átadása óta, a növényzet már szépen befoglalta. Anyaga kissé hozzákopott környezetéhez és még inkább megmondhatatlan mennyi idős, kortalan. A házszámot a kerítésfal betonjából öntötték ki. Magabiztos állítás. Amolyan megváltoztathatatlan, végleges. A házat lakói használják, már nincs építészet, nincsenek részletek, nincs bírálat, csak egy otthon. Még sok-sok ilyet kívánunk.

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 – DICSÉRET
Az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása
(Lehel tér – Nyugati pályaudvar – Arany János utca – Deák Ferenc tér – Ferenciek tere – Kálvin tér – Corvin-negyed – Semmelweis Klinikák – Nagyvárad tér – Népliget – Ecseri út – Pöttyös utca – Határ út) Bp., VI., VII., VIII., IX., X., XIII., XIX. kerületek

Lehel tér metróállomás
Építész felelős tervező: Hatvani Ádám, Dékány Tibor (spora-architects Kft.)
Építész társtervező: Czigléczki Attila (sporaarchitects Kft.)
Építész munkatárs: Tóth Máté (sporaarchitects Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Germán Tibor Paragram Stúdió Kft., Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.)

Nyugati pályaudvar metróállomás
Felelős építész tervező: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Czigléczki Attila (sporaarchitects Kft.)
Építész munkatárs: Tóth Máté, Ungerhofer Dániel, Pomázi Dorottya (sporaarchitects Kft.)
Építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési terv
Építész tervező: Sáhó László, Bánkuti László (Uvaterv Zrt.)
Felszíni liftépület
Felelős építész tervező: Koszorú Lajos (Város-Teampannon Kft.)
Projektmenedzsment: Koszorú Bálint (Város-Teampannon Kft.)
Építész munkatárs: Tornai Mátyás (Város-Teampannon Kft.)

Arany János utca metróállomás
Felelős építész tervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Építész munkatárs: Gurdon Balázs, Hargitai Bence, Nagy-Kármán Anikó, Nagy Eszter, Strak-Takács Orsolya, Szabó Henriett (Paragram Stúdió Kft.)
Tájépítész munkatárs: Liziczai Sándor (Park Stúdió Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési tervek
Építész tervező: Pap László, Sáhó László, Fekete László, Turján Csaba (Uvaterv Zrt.)
Grafikus tervező: Czél Mátyás, Kozma Dániel
Felszíni épületszerkezetek: Sipos Gergely, Kakasy Gergely (ARKkitehti Kft.), Esztergályos Viktor (Frontoplan Kft.), Jámbrik Csaba (Statik-Terv Kft.)

M3 Deák Ferenc tér metróállomás
Felelős építész tervező: Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs (Paragram Stúdió Kft.)
Építész társtervező: Hargitai Bence (Paragram Stúdió Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési tervek
Építész tervező: Sáhó László, Némethy Géza (Uvaterv Zrt.)
Felszíni épületszerkezetek: Sipos Gergely, Kakasy Gergely (ARKkitehti Kft.), Esztergályos Viktor (Frontoplan Kft.), Jámbrik Csaba (Statik-Terv Kft.)

Ferenciek tere metróállomás
Felelős építész tervező: Kosztolányi Zsolt, Klopp András (A Plusz Stúdió Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési tervek
Építész tervező: Sáhó László, Turján Csaba (Uvaterv Zrt.)
Grafikus tervező: Réti Kamilla, Somogyi Boglárka

M3 Kálvin tér metróállomás
Felelős építész tervező: Kosztolányi Zsolt, Klopp András (A Plusz Stúdió Kft.)
Építész társtervező: Brückner Dóra (A Plusz Stúdió Kft.)
Építész munkatárs: Gurdon Balázs (Palatium M4 Projekt Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.)
Kismozaik burkolat
Építész tervező: Dékány Tibor, Hatvani Ádám (sporaarchitects Kft.)
Építész munkatárs: Pásztor Bence, Pomázi Dorottya (spora-architects Kft.)
Grafikus tervező: Fábry Katalin, Pete Dóra

Corvin-negyed metróállomás
Felelős építész tervező: Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Czigléczki Attila (sporaarchitects Kft.)
Építész munkatárs: Botta László, Ungerhofer Dániel, Pomázi
Dorottya (sporaarchitects Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési tervek
Építész tervező: Sáhó László Bánkuti László Uvaterv Zrt.

Semmelweis Klinikák metróállomás
Felelős építész tervező: Csapó Balázs, Germán Tibor, Strak-Takács Orsolya (Paragram Stúdió Kft.)
Építész társtervező: Polonyi Viktor, Hargitai Bence, Nagy-Kármán Anikó, Szabó Henriett, Gurdon Balázs (Paragram Stúdió Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs, Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.)
Engedélyezési tervek
Építész tervező: Sáhó László, Sztojka Gábor (Uvaterv Zrt.)
Grafikus tervező: Kozma Dániel, Czél Mátyás
Felszíni épületszerkezetek: Sipos Gergely, Kakasy Gergely (ARKkitehti Kft.), Esztergályos Viktor (Frontoplan Kft.), Jámbrik Csaba (Statik-Terv Kft.)

Nagyvárad tér metróállomás
Felelős építész tervező: Brückner Dóra (Bognár Kft.)
Építész társtervező: Kosztolányi Zsolt (A Plusz Stúdió Kft.), Gurdon Balázs (Paragram Stúdió)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Germán Tibor (Paragram Stúdió Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.)
Képzőművész – kismozaik: Brückner János
Szobrász – egyedi armatúra: Bojti Márton

Népliget metróállomás
Felelős építész tervező: Antal Máté, Tóth Zoltán (Bright Field Studios Ltd.)
Építész munkatárs: Hajnal Soma, Szántay Zsófia, Fábry Katalin, Mottl Rita, Palkó Szilvia, Nikl Judit (Bright Field Studios Ltd.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.), Nagy-Kármán Anikó (Paragram Stúdió Kft.)
Grafikus tervező: Fábry Katalin, Tóth Zoltán
Makett: Odry Szilvia

Ecseri út metróállomás
Felelős építész tervező: Antal Máté, Tóth Zoltán (Bright Field Studios Ltd.)
Építész munkatárs: Hajnal Soma, Szántay Zsófia, Fábry Katalin, Mottl Rita, Palkó Szilvia, Nikl Judit (Bright Field Studios Ltd.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.), Nagy-Kármán Anikó (Paragram Stúdió Kft.)
Makett: Odry Szilvia

Pöttyös utca metróállomás
Felelős építész tervező: Brückner Dóra (Bognár Kft.)
Építész társtervező: Kosztolányi Zsolt (A Plusz Stúdió Kft.)
Építész munkatárs: Gurdon Balázs (Palatium M4 Projekt Kft.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.), Nagy-Kármán Anikó (Paragram Stúdió Kft.)

Határ út metróállomás
Felelős építész tervező: Antal Máté, Tóth Zoltán (Bright Field Studios Ltd.)
Építész munkatárs: Hajnal Soma, Szántay Zsófia, Fábry Katalin, Mottl Rita, Palkó Szilvia, Nikl Judit (Bright Field Studios Ltd.)
Felelős építész generáltervező: Csapó Balázs (Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.), Erő Zoltán (Palatium M4 Projekt Kft.), Nagy-Kármán Anikó (Paragram Stúdió Kft.)
Grafikus tervező: Sall Fanni, Novotny Dóra (Bright Field Studios Ltd.)

Utastájékoztatás
Grafikus tervező: Bukovics Zoltán Dávid Gábor
Építész munkatárs: Hartmann Gergely (Palatium M4 Projekt Kft.), Polonyi Viktor (Paragram Stúdió Kft.), Szilágyi Klára (Palatium M4 Projekt Kft.)
Építtető: BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság
Kivitelező: Swietelsky Építő Kft. / Strabag Építőipari Zrt.

Az M3 metróvonal Magyarország legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési járataként a metró állomásait a főváros leglátogatottabb közösségi tereivé emeli. A vonal felújításának legnagyobb kihívása volt, hogy a munkálatok okozta kényelmetlenségeket a tervezők koncentrált műszaki beavatkozások alkalmazásával minimalizálják, és hogy az elavult infrastruktúrát a mai kor igényeinek megfelelően és költséghatékonyan újítsák meg. A rekonstrukció legfontosabb eredménye a metró teljes körű akadálymentesítése volt, így a felújítást követően valamennyi állomás peronja elérhető a felszínről, illetve a gyalogos aluljárókból az újonnan telepített liftekkel és új felszíni gyalogátkelőhelyekkel. A ferdepályás felvonók beépítése a szűk mozgólépcső aknájába olyan úttörő műszaki megoldás, amely az építészeti koncepcióhoz is inspirációt adott a tervezőknek, hogy a burkolatok elhagyásával mutassák be a mélyépítési szerkezeteket. Az állomások mai, megújult képe az eredeti ikonikus építészeti világ kortárs újra-értelmezésével méltó módon kíván tisztelegni a metró építészeti öröksége előtt. Felfrissült arculatával, átlátható, világos, vidám színeket és attraktív felületeket felvonultató régi-új tereivel magát a közösségi közlekedést is vonzóbbá teszi. A metróvonal egységét elsősorban az eredeti építészetre visszautaló anyaghasználat, a berendezési tárgyak, bútorok egységes elemkészlete erősíti, az egyedi arculatot pedig az állomásonként autonóm építészeti koncepció, a karakteres színhasználat és az egyedi designelemek támogatják. Praktikus, tisztelettudó, mégis friss arculatának köszönhetően az állomások kialakítása építészetileg és városképileg is meghatározó érték.