Bence-hegyi kilátó, Velence

„A Bence-hegy tetején természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető kilátó épül” – írtuk a pályázati tervben; és az építészeti szándék valóban egy többféleképpen értelmezhető, távolról is jól látható, érdekes, a kíváncsiságot felkeltő forma létrehozása volt. Az autópályáról és a tó túlsó partjáról is szembetűnő, éjszaka is kivilágított különös szoborszerű forma Velence város egyik látványossága, emblematikus épülete és turisztikai attrakciója lett.

A kilátótornyot saját felelősségére használhatja mindenki. A belsejében felvezető csigalépcső a tetején kilátóterasszá szélesedik. A kilátó az alsó szinten található acélrácskapuval zárható, ha az időjárási viszonyok az építmény látogatását lehetetlenné teszik. Szerkezete vasbeton. A középső magot egy zsaluzott henger alkotja, ebben fut fel az íves vasbeton lépcső. A külső organikus formát a középső mag változó vastagságú felhizlalásával értük el, ennek anyaga acélhálóval erősített lőtt beton. A tervezésnél fontos szempont volt a kis karbantartási igényű, tartós anyagok alkalmazása. A világításhoz napelemek termelik az áramot.

A kelták által is lakott és őrtoronnyal erősített hegytető – ahol 40 éve egy kiszolgált olajfúrótoronyról lehetett a tóra látni – újra építészeti, szobrászati és land-art elemekből építkező magával ragadó hellyé lett.

Tervpályázat: 2015
Engedélyezési tervek és kiviteli tervek: 2015
Műszaki átadás: 2018
Építész tervező: Kruppa Gábor, Merkel Tamás
Statikus: Donáczi Péter
Épületvillamosság: Petkovics János
Tűzvédelem: Székács András
Megrendelő: Vadex Zrt. Székesfehérvár
Generálkivitelező: Zólyomi Kft., Etyek

A cikkhez tartozó fotók a folyóirat lapozható változatában tekinthetők meg.