Ajánló

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

Új év, új távlatok, új kihívások… erre a gondolatra még visszatérünk!

Az idei évben is igyekezni fogunk érdekes témákat feldolgozni a Közlönyben, és emellett természetesen beszámolunk majd a Kamara aktualitásairól is. Sűrű év lesz ez, hiszen az állami beruházásokról, valamint az építészetről szóló elfogadott törvény és az ezeket alátámasztó, a közeljövőben várható kormányrendeletek rengeteg feladatot fognak adni a Kamarának a szabályzatok módosításával, új szabályzatok megalkotásával és a jogszabályok véleményezésével.

Először is az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkárságának tájékoztatójával ismerkedhetünk meg a magyar építészetről szóló törvény jelentőségét illetően. A törvény jelentősen befolyásolja mindannyiunk további szakmai életét és a Kamara működését, így érdemes minden információt befogadni és értékelni.

A következőkben megismerhetjük a MÉK elnökségének 2024-ben hozott határozatait, illetve beszámolunk a 2023. 12. 16-án a magyar építészet napján átadott állami építészeti díjakról.

A Finta Stúdió munkatársait kértük meg, hogy emlékezzenek meg a közelmúltban elhunyt Finta Józsefről, aki az elmúlt időszak egyik legmeghatározóbb magyar építésze volt. Nyugodjék békében!

Rövid hírben számolunk be arról, hogy együttműködési megállapodást kötöttek az építészettel foglalkozó szakmai szervezetek.

A díjátadóknak még nincs vége… Nemrégiben adták át az Építőipari Nívódíjat, a Sándy Gyula-díjat, valamint Budapest Építészeti Nívódíját. Közlönyünk terjedelmi lehetőségeihez mérten számolunk be a díjazottakról azzal, hogy részletesebb információk elérhetőek a közlöny online változatában az epiteszkozlony.hu oldalon, illetve a későbbiekben az Építész Évkönyvben.

Ahogy az ajánló elején is olvasható, új év, új távlatok. Ennek jegyében a Fókusz témánk a kilátók építészete.

Megismerkedhetünk a Robert Gutowski Architects által tervezett Naplás-tó feletti kilátóval, amely kiváló kortárs példája ennek az épülettípusnak.

Egészen más építészeti megközelítésű a Velencei-tó melletti Bence-hegyi kilátó, melynek tervezői Kruppa Gábor és Merkel Tamás. Izgalmas építészeti jel, és egyben kedvelt turistacélpont lett az épület.

Ismét egészen más formavilágot jelenít meg a Nartarchitects Galya kilátója, amely a meglévő kilátó megújításáról, kortárs építészeti alkotássá válásáról szól.

A Rabb Dániel és munkatársai által jegyzett Zengő kilátó egy másik hegyen, egy másik helyen, más, de ugyancsak kortárs megjelenésű alkotás.

A következő bemutatott kilátó annyiban kilóg a sorból, hogy a korábbiakkal ellentétben nem egy természeti környezetben, hanem Budapesten a Reformátorok terén áll. Ez már önmagában is izgalmas kihívást jelent, ugyanakkor elmondható, hogy valóban szép kilátás nyílik a tetejéről, és elegáns építészeti színfoltja a környezetnek.

Végül, de nem utolsósorban visszatérünk a természetbe, jelesül a Kecske-kőre, ahol a BAHCS Művek által tervezett Prónay-kilátó található. Ismét egy kortárs, gondos építészeti részletekkel, pontos mérnöki munkával megálmodott és megvalósított kilátóval találkozhatunk.

Arra biztatunk minden olvasót, hogy vegye elő a túrabakancsot, és kiránduljon el a kilátókhoz. Mint a mellékelt anyagból is látszik, minőségi építészeti élményben lesz része, és amellett még roppant fitt is lesz a sok sétától!

Új technológia rovatunkban olvashatunk a ROCKWOOL új energetikai kihívásokra adott megoldásairól, az URSA TECTONIC APh szigetelőanyagról, valamint a PREFA építész pályázatáról.

Tartalmas időtöltést kívánunk a Közlöny lapozgatása során, és ha végeztek, akkor túrára fel!

Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő