A szigetelőanyagok jolly jokere: URSA TECTONIC APh

Az elmúlt évben az építőipari szakemberek számos kihívással szembesültek. A helyzet pozitív hozománya, hogy soha még annyi intenzív szakmai diskurzus nem indult el, mint ezekben a hónapokban. Jó érzés volt új megközelítésekről, stratégiákról ötletelni a szakértő kollégákkal, számba véve a múlt értékeit és a jelen iránymutatásait. Felmerült a kérdés, hogy vajon kellőképen értékeljük és használjuk-e a jelen és a jövő lehetőségeit?

Bár nem írunk rendkívüli telet, mégis óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon most a korábbinál kisebb izgalommal várhatják-e a háztulajdonosok a rezsiszámlákat. Nos, ez attól függ, hogy az energiaválság óta beállt kritikus időszakban megragadták-e az alkalmat, hogy olyan módszerrel és anyagokkal szigeteljék körbe a házat, amely mérhető megtakarítást képes hozni az épület energiafogyasztásában.
A céltudatos utánajárás hamar rámutat, hogy a leggyorsabban az épület beépített tetőterének vagy padlásfödémjének, valamint a pincefödémnek egyszerre történő szigetelésével érhető el a leghatékonyabb energiamegtakarítás. Az otthon maximális komfortjának megteremtését pedig a válaszfalak megfelelő hangszigetelésével biztosíthatjuk.

Árérzékenység és minőségkeresés

Általában igaz, hogy nagyobb mennyiség vásárlásakor kedvezőbb árajánlat kapható. Talán meglepő, de igaz, hogy ezt meg lehet lovagolni a házszigetelés esetében is: olyan szigetelőanyag- terméket kell kiválasztani, amely több felhasználási területen – azaz a ház különféle szerkezeteiben – is remekül felhasználható.

A jelenlegi érzékeny gazdasági helyzetben az URSA szakemberei pontosan ilyen szálas ásványgyapot szigetelőanyagot fejlesztettek ki: az URSA TECTONIC APh ACOUSTIC-ot.

Hőszigetelési képessége? Kiváló, mert 0,037 W/mK hővezetési tényezővel rendelkezik. Összenyomjuk? Lenyűgöző gyorsasággal visszaugrik eredeti formájára és méretére, mert tökéletesen rugalmas. Formára vágnánk? Az élmény, mint a „kés a vajban”: határozott éleket kapunk, mert az anyag szálainak összetartása remek. Kivitelezésnél könnyű vele dolgozni? Határozottan igen, mert az anyag szilárd, erős, nem mállik, egyetlen célirányos mozdulattal behelyezhető a felhasználási helyére. Hosszú távon bírja a „gyűrődést”? Kétségtelenül állékony, köszönhetően speciális gyártástechnológiájának.

Tűzálló anyagot keresünk? Megkaptuk!

Az URSA TECTONIC APh üveggyapot szigetelőtáblák egyaránt alkalmasak ferde tető (beépített tetőtér), padlásfödém, továbbá könnyűszerkezetes épületek hőszigetelésére, de gipszkarton falrendszerek vagy tégla térelválasztó falak hangszigetelésére is. Egy dolgot fontos még megjegyezni: a megfelelő szigetelési rétegrendek betartása az optimális eredmény záloga minden épületszerkezetnél, és erre fel kell hívni a kivitelezők figyelmét is.

Eloszlatjuk a tévhiteket az üveggyapotról

Talán nem közismert tény, de üveg alapanyagból gyártani jelentősen kevesebb környezetterheléssel jár, mint más ásványi alapanyagok – olvasztott kőzetek: mészkő, dolomit, bazalt (régebben még kohósalak is) – felhasználásával. Az URSA üveggyapotok fő nyersanyaga a természetben megújuló erőforrásként bőven előforduló kvarchomok, emellett pedig kiemelendő, hogy maximálisan környezetbarát gyártástechnológiával készülnek, 95% újrahasznosított anyag felhasználásával. Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak. Ebből a szálszerkezetből adódik a termék nagyfokú rugalmassága, amely nemcsak könnyű feldolgozhatóságot és kiváló térkitöltést biztosít, hanem a hangszigetelési paramétereket is kiemelkedővé teszi. A szálvékonyság nagyban befolyásolja a termék hővezetési tényezőjét, azaz a minél vékonyabb szálak növelik a termék hőszigetelő képességét.
A szigetelőanyag-termékek hővezetési tényezőjét tekintve igen széles skálán lehet mozogni: normál esetben λ=0,03 – 0,05 W/mK-ig gyakorlatilag bármilyen lambdájú termék legyártható, a törekvések pedig a lehető legalacsonyabb lambdájú termékek elterjedése irányába mutatnak, hiszen azokkal érhető el legköltséghatékonyabb beruházással a legmagasabb szintű szigetelési teljesítmény.

A TECTONIC márkanév a kőkorszak végének fémjelzése

A 21. századi gyártástechnológiával készült URSA TECTONIC ásványgyapotok struktúrája látszólag a megbonthatatlan tektonikus kőzetlemezek gyűrődésének mintájára hasonlít, mégsem kőzetgyapot, hanem üveggyapot! Az üveggyapot felhasználásával készült URSA TECTONIC-termékcsalád tagjai azért képviselnek magas minőséget, mivel összetételük révén egyesítik magukban a kiváló hőszigetelési képességet a remek hangszigetelő képességgel. A különleges „tektonikus” URSA gyártási folyamat számtalan előnyös tulajdonságot hív még életre: általa olyan rendkívül tömör szálszerkezetű, mégis páraáteresztő és könnyű ásványgyapot táblák hozhatók létre, melyekben nemcsak a szálasanyag-rétegek közötti összetartás egyedülálló, de a táblák alak- és mérettartása is kitűnő: érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk.

Az URSA TECTONIC szálas szigetelőanyagokat hidrofóbizált (víztaszító) tulajdonságuk és kiváló nyomószilárdságuk is elsődleges választássá teszi az épületek minden igényt kielégítő hőszigetelésére.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu