Interjú Bordás Péterrel,a BORD Építész Stúdió vezető tervezőjével

Milyen volt 2023-as év, azt hozta munkákban, amit év elején elképzeltek?

Az új év mindig az előző évről áthozott projektekkel folytatódik. Időközben persze folyamatosan érkeznek új megbízások. Nem volt ez másképp idén sem. Sikeresen lezártunk néhány nagyobb projektet. Elkészült a Krausz-palota-felújítás az Andrássy úton, a TATK Tokaj Aktív Turisztikai Központ épülete, a BudaPrés Cider üzem Etyeken és a napokban nyílt meg a Sauska Tokaj új borászatának bárja. (Az épület már működik, de a hivatalos megnyitó tavaszra várható.) Emellett belefogtunk egy alsóörsi szálloda és vitorlásklub tervezésébe a Szerdahelyi-kikötőben. Általában egyébként több projekt fut egymással párhuzamosan az irodánkban, amelyeket meghatározott tervezői teamek visznek és ez a rendszer idén is hasonlóan működött.

Melyik volt az év legkedvesebb tervezési munkája? Mutassátok be az épületet!

A zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítására kiírt tervpályázat nagyon izgalmas kihívás volt, de mivel a pályázatnak még nem volt eredményhirdetése, erről nem beszélhetek. Másik kedves projektünk, ami a teljes évet végigkísérte, a saját irodánk felújítása és bővítése. Stúdiónk a Lövölde tér közelében található egy 1892-ben épült, háromemeletes, középudvaros bérházban. 2015-ben költöztünk be és alakítottunk át egy harmadik emeleti lakást irodává, amit az évek során folyamatosan bővítgettünk. Idén év elejére elértük, hogy csaknem a teljes szinttel rendelkezünk, így eljött az ideje, hogy a kisebb egységeket összenyitva egy tágas irodát alakítsunk ki, egy olyat, ami nemcsak komfortos, de tükrözi azt is, hogy milyenek vagyunk. Az új irodában nagy hangsúlyt kapnak a közösségi terek és a tárgyaló, valamint a nyugodt munkavégzés lehetősége, így bár egyetlen nagy munkateret alakítottunk ki, azt kisebb szekciókra bontottuk, és így helyeztük el az egyes munkacsoportokat. A tereket alapvetően elsősorban a funkcionális szempontoknak megfelelően alakítottuk ki, színviláguk semleges, jellemzően fehér és szürke árnyalatú, melyekben kiemelt helyet kapnak a makettjeink, amik a legszebb munkáinkat mutatják be. Emellett szerettük volna érzékeltetni azt a dinamikát, ami nemcsak a projektjeinket, hanem az irodában lévő légkört is jellemzi, ezért meghívtunk egy graffitiművészt, hogy alkossa meg az irodaterek hullámos falburkolatára ennek vizuális lenyomatát. Így a falakon Dóczi Attila hatalmas munkái láthatók. Az elmúlt időben aktívan próbáljuk ösztönözni a kollégákat, hogy szánjanak időt a mentális és fizikális egészség megőrzésre, ezért az étkező és az iroda között egy pici motivációs teret is létrehoztunk számukra. Ezt mi „Csillagkapu” projektnek hívtunk a felújítás során, célja pedig felhívja a figyelmet a mindennapos testmozgás jelentőségére. A felújítás természetesen szakaszosan valósul meg, hiszen mindeközben az iroda teljes gőzzel dolgozik, így a projekt teljes befejezése 2024 tavaszára várható.

Hogy látjátok az építészek, az építőipar helyzetét 2023-ban?

Alkalmazkodunk a változóban lévő szociológiai és energetikai körülményekhez. A folyamatos tanulás és fejlődés természetes része kell legyen életünknek. Több „kísérleti” projekttel is próbálkozunk, ahol a „hogyan lakjunk másként” játszik főszerepet. Első körben az éghajlatváltozás hatásait, a lakóegységek méretének változását és a közösségi terek iránti növekvő igényt próbáljuk összehangolni. Természetesen erre nem mindegyik projekt alkalmas, és jelenleg a meggyőzés fázisában vagyunk az építtetőkkel.

Milyenek a 2024-es kilátások?

Úgy érzem, hogy a jövő év talán a logisztika és az ipar éve lesz. Az energiaárak emelkedése a piacra és ezáltal a megbízások jellegére is hatással lesz. Stúdiónk már sokféle projektet tervezett az elmúlt 15 évben, de idén év vége felé a potenciális projektek között kereskedelmi és ipari épületek programjai is szerepelnek. Véleményem szerint tehát jövőre a lakófunkció helyett sokkal inkább az ipari fejlesztések, logisztikai központok kerülnek majd előtérbe, ami új kihívásokat rejt magában.

Mi volt a 2023-as év legjobb pillanata az építészetben, a legemlékezetesebb építészeti élményed?

A nyáron voltunk Miamiban, ahol jártunk a Herzog & de Meuron tervezte Pérez Art Museumban. Óriási élmény volt az épületet körülvevő hatalmas előtető, amelyről függesztett keretekben csüngött le a buja trópusi növényzet. A függőkert valódi közbenső, átmeneti teret hozott létre a múzeumi belső és a város között, miközben egy kültéri kiállításnak is teret adott. Sétálni ezen naptól védett, árnyékos, zöld terekben olyan érzés volt, mintha egy olyan jövőben lennék, amelyben a dzsungel teljesen birtokba vette az épített környezetet.
A múzeum mellett hasonló időutazás-jellegű élmény volt az Art Deco negyed is Miamiban a végtelenségig fotózható, csodálatos színekkel és részletekkel.

Melyik 2023-as épület nyerte el a tetszésed leginkább a világban?

A ETH Zurich-szobor installációja, amelyet Szemiramisz függőkertje inspirált és a mesterséges intelligencia segítségével terveztek, valamint robotok segítségével valósítottak meg.
A 22 méter magas szerkezet valójában karcsú oszlopokról függesztett, fából készült kelyhek együttese, melyekbe önállóan működő ökoszisztémát telepítettek. A mű több mint egy találkozási pont, vagy egy precízen megtervezett szobor egy téren. Sokkal inkább egy gépek alkotta vertikális kert a városban, amely speciális mikroklímát teremt maga körül. Izgalmasnak tartom a jövőben rejlő azon lehetőséget, amelyben a gépek és az ember együttműködése egyre szorosabbá válik. Könnyebben találhatjuk meg a legoptimálisabb építészeti válaszokat olyan aktuális témákban, mint például a népességnövekedés és a klímaváltozás okozta megváltozott igények.

Van-e valamilyen hagyománya a karácsonyi készülődésnek a ti irodátokban?

A karácsonyi készülődésnek nagy hagyománya van irodánkban. A december a ronda pulcsi nappal indul, amikor is forralt borozás mellett karácsonyfadíszeket készítünk. A nap végén ezekkel díszítjük fel a saját kis irodai fenyőfánkat. Egyik kollégánk kezdeményezésére, már jó néhány éve, részt veszünk az egyik gyermekotthon kis lakóinak megajándékozásában. Fontosnak tartjuk azt a mentalitást, hogy ha tudunk, segítsünk. Az év végéhez közeledve házi pályázatot szoktunk kiírni a BORD-os karácsonyi üdvözlőlap megtervezésére, amelyet partnereinknek küldünk ki az ünnepek előtt. Az évet eddig mindig egy nagy házibulival zártuk, amelyre a kollégákat, családjaikat, partnereinket, barátainkat hívjuk meg. A bulira a szokásos partiszervizes rendelés mellett a kollégák saját készítésű finomságokkal érkeznek. Külön élmény egymás receptjeit kóstolgatni. Idén viszont az irodafelújítás miatt egy külső helyszínt kellett választanunk. Mivel a BudaPrés Cider üzem ősszel készül el, adódott a lehetőség, hogy bár nem „otthon”, de legalább egy saját tervezésű épületben ünnepeljünk. Úgyhogy idén ott lesz a karácsonyi bulink.

Ha építészethez kapcsolódó karácsonyi ajándékkal kellene meglepned valakit, mi lenne az?

Úgy bő tíz évvel ezelőtt, mikor a lányaim még óvodások voltak, a feleségemmel terveztünk egy kastélyt nekik karácsonyra. Ez egy gyerekek számára bejárható méretű, kb. 1,50×1,50 méter alapterületű, rétegelt lemezekből készült, 3D puzzle-jelleggel összeállítható, szétszedhető, színes, paravánszerű építmény. Az 1001 éjszaka és Andersen meséit megidéző nyitható ablakokkal, CNC-technológiával kivágott tetőkkel és áttörésekkel. A projekt jól sikerült, a gyerekek sokat játszottak vele, a kastély biztosan a gyerekkoruk egyik szép emléke lesz.

Az interjút készítette Tutervai Mátyás.

Fotók: Palkó György, Bujnovszky Tamás, Bordás Péter/BORD
Látványtervek: Ölbey Zoltán/Homologue