Évzáró „számvetés” –Közti 2023, Tima Zoltán, Peschka Alfréd

Milyen volt a 2023-as év, azt hozta munkákban, amit év elején elképzeltetek?

Igen, talán furcsán hangzik, de az elképzeléseink szerint alakult. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vágyainkkal is minden teljesen egybeesett, de az elképzeléseinket és terveinket az előző év tapasztalataihoz igazítottuk és végül sikeres évet zárunk 2023-ban.
Ehhez persze a szokottnál is nagyobb koncentráltságra és hatékonyságra volt szükség, és némi szerencsére is, hogy a projektjeink jól alakuljanak.

Melyik volt az év legkedvesebb tervezési munkája? Mutassátok be az épületet!

Balatonfüreden idén adták át a VEB 2023 EKF-re elkészült kongresszusi központot. Ennek bemutatását lásd az interjú után.

Hogy látjátok az építészek, az építőipar helyzetét 2023-ban?

Mi is érzékeltük az általános gazdasági és pénzügyi helyzetből adódó, az állami és magánszektorban is tapasztalható lassulást, visszaesést. Szerencsére azért mindkét területen, előre gondolva a jövőre és kihasználva a kényszerű „időnyereséget”, több projekt előkészítése, tervezése zajlik, többek közt nálunk is. Egyébként nem egy ismert külföldi építésztől hangzott már el, hogy ezt a helyzetet egyfajta lehetőségként fogják fel az építészettel való mélyebb foglalkozásra, gondolkodásra fordítható időként.

Milyenek a 2024-es kilátások?

Az előző válságok beigazolták, hogy az építőiparban a tervezési szektor fontos indikátor a teljes iparág tekintetében. A tervezés áll le először és a tervezés beindulása jelzi a potenciális beruházások újbóli beindulását. Mi jelenleg egy óvatos előkészítő tevékenységen túl – gyorsan induló – nagyobb volumenű fejlesztési szándékokat nem érzékelünk. A hitelezési környezet, az inflációs hatások, az energiaárak kérdése mind nehézséget jelentenek egy ingatlanfejlesztés üzleti tervében, amit nem könnyít a világban zajló – politikai és háborús helyzetek miatti – bizonytalanság és feszültség. Mi ennek tükrében továbbra is nagyon óvatosak tervezünk a következő évre, és azt gondoljuk, hogy a képességünk és tudásunk fejlesztését fogjuk még inkább előtérbe helyezni. Számítunk rá, hogy az új beruházási törvény szellemének megfelelően több építészeti tervpályázat lesz, amit már – a jelenlegi helyzettől függetlenül is – nagyon vár a szakma.

Mi volt a 2023-as év legjobb pillanata az építészetben, a legemlékezetesebb építészeti élményed?

Több jelentős esemény közt szerintünk mindenképp megemlítendő az idén 120 éves MÉSZ jubileumi nemzetközi építészkongresszusa, vagy a koppenhágai nemzetközi építészeti fesztivál és kongresszus és több számos olyan esemény, ahol többek közt a fenti kérdésekre keresték a válaszokat a résztvevők. De számunkra nagyon pozitív élmény volt a BigSEE nemzetközi építészeti díjkiosztó ünnepség, ahol idén négy épületünk is díjazott lett, ebből a soproni Csík Ferenc uszoda elhozta a kategória fődíját, a GrandPrix-t.

Melyik 2023-as épület nyerte el a tetszésed leginkább a világban?

David Chipperfield 2023-ban kapta meg a Priztker-díjat, és bár a berlini James-Simon Galéria, illetve a Nemzeti Galéria felújítása némileg korábbra datálódik, mégis ezeket az épületeket jó felidézni ennek kapcsán.

Van-e valamilyen hagyománya a karácsonyi készülődésnek a ti irodátokban?

Az év vége mindig felfokozott hangulatban sok munkával telik, az igazi karácsonyi hangulatot inkább a családban otthon próbáljuk erősíteni. Ezt év végi extra szabadnapokkal segítjük, de egy ideje minden év végét egy jó közös tapasvacsorával szoktunk zárni.

Ha építészethez kapcsolódó karácsonyi ajándékkal kéne meglepned valakit, mi lenne az?

A Köztiben évek óta valamilyen építészeti témájú könyvvel lepjük meg magunkat és kollégáinkat. Tavalyi év végén Kaszás tanár úr – egy nálunk tartott szakmai napi előadása után – dedikálta saját könyvét ötvennéhány példányban, az lett az ajándék. Idén is valami hasonlót tervezünk.


Az interjút készítette Tutervai Mátyás.


BALATONFÜREDI KONGRESSZUSI KÖZPONT

A kétszintes, zöldtetős, monolitikus tömegformálású épület nyugati oldala belesimul a 71-es főutat szegélyező dombba, keleti oldala nagy, megnyitott üvegfelülettel néz a bejárat előtt kialakított városi térre. A kongresszusi központ flexibilis terekből áll, amelyekben a konferenciákon túl színházi előadások és más rendezvények is tarthatók.

Az egykori Huray utcai piac, később parkoló helyén közel két- hektáros területen épült fel a többféle rendezvény lebonyolítására alkalmas kongresszusi központ, amely alatt részben közparkolási igényeket is kiszolgáló, 287 férőhelyes mélygarázs készült. A területet keletről és nyugatról a 71-es főút, illetve a Huray István utca határolja, a két út szintje között lévő 6–8 méter szintkülönbséget a főút felé eredetileg rézsűs zöldfelület hidalta át. Ennek a látványnak a visszaidézése része lett az építészeti koncepciónak. A kétszintes épület a Huray utcai beépítési vonalra illeszkedik, főbejárata az itt kialakított, burkolt városi térről nyílik. Monolitikus tömege a térről szinte átlátható, a nagy, megnyitott üvegfelületen át belátni az előcsarnokba. A kőburkolatos, zárt részek az egyéb funkciókat rejtik. Minden szükséges funkció az épület tömegébe integrálva került elhelyezésre, a gépészeti udvar helyét csak egy felfelé megnyíló hasíték jelzi. Az épületet zöldtető borítja, amely belesimul a 71-es utat szegélyező természetes dombba. A mélygarázs a főútról a zöldbe hasított lehajtón át közelíthető meg, mindkét irányból ki- és behajtási lehetőséggel. Kiszolgáló forgalom, buszos és taxis megközelítés a Huray utcából biztosított.

A felépítménynél nagyobb alapterületű mélygarázs részben nyilvános, részben a létesítményhez tartozó parkolóként szolgál; gyalogos kijáratai összeköttetést biztosítanak a közterülettel és a kongresszusi központtal. Az épület rendeltetése multifunkcionális, ezért alapvetően nagy terekből áll, amelyek képesek flexibilisen befogadni különböző rendezvényeket, konferenciákat, vacsorákat. Három fő tércsoportra osztható: az előcsarnokra a hozzá kapcsolódó kiállítóterülettel, a plenáris teremre, valamint a szekciótermekre.

A látogatók a Huray utca felől, illetve a mélygarázsból a 650 m2-es, két szint belmagasságú előcsarnokba érkeznek. A helyiség visszahúzottan kialakított üvegfalaival szervesen kapcsolódik az előtte lévő városi térhez, amelyen a nyári időszakban intenzív a gyalogos forgalom mind a Balaton irányából, mind a városközpont felől. Az előcsarnok alkalmas kiállítások, állófogadások lebonyolítására és flexibilisen kapcsolódik hozzá a 380 m2-es kiállítótér. A kiállítótérből nyílik két, 60, illetve 110 fő befogadására alkalmas szekcióterem, ezek összenyithatók és a kiállításokkal kapcsolatos előadások helyszíneként szolgálnak. A különböző rendezvények zavartalan lebonyolítását segítik az előcsarnok két oldalán elhelyezkedő vizesblokkok, ruhatárak és a Huray utcai oldalon lévő büfé-cukrászda és jegypénztár. Ez utóbbiak kívülről is megközelíthetők, a gyalogos sétány irányából.

Az előcsarnok kétszintes teréből elegáns, egykarú lépcső vezet az épület magját alkotó, 650+36 férőhelyes plenáris teremhez, amelynek töltése a földszintről és a lépcsőpihenőről is biztosított. A ferde padozatú terem elsődlegesen konferenciák rendezésére szolgál, kissé megemelt színpaddal és vetítési lehetőséggel, de a körülötte elhelyezett kiszolgálóhelyiségek alkalmassá teszik színházi előadások, koncertek befogadására is. A díszletek a színpad mögötti, gazdasági udvarból megközelíthető manipulációs térből kerülnek a színpadtérre. A színpad jobb oldalán kaptak helyet a csoportos és egyéni öltözők és egy társalgó is. A nézőtér elülső része külön is mozgatható: ha a színpad magasságába emelik, megnövekszik a színpadtér és táncos előadások megtartására is alkalmassá válik, ha leeresztik az első üléssor szintje alá, zenekari árokként tud működni. Az emeletről közelíthető meg a karzat, a technikai és a tolmácshelyiségek. A nyugati karzat VIP-páholyként is szolgálhat, saját előtérrel és elkülönített megközelítési lehetőséggel a parkolón keresztül.

Az emeleten négy, vetítővel ellátott szekcióterem kapott helyet egyenként 78 férőhellyel, amelyek kiadhatók előadásokra, foglalkozásokra, kisebb konferenciákra. Megközelítésük az előcsarnokon keresztül lifttel vagy a főlépcsőn történik. Az emeleti termek összenyithatók egy 300 férőhelyes teremmé.
A cateringkonyha a földszinten található, a gazdasági udvar felől történő kiszolgálással. Ez látja el az épület különböző részeiben tartható fogadásokat, vacsorákat és más álló vagy ültetett rendezvényeket. Az épület üzemeltetéséhez szükséges gépészeti helyiségek az emeleten, a földdel fedett domb alatt kaptak helyet. Mind a közterületi kapcsolatoknál, mind az épület belső kialakításánál fontos szempont volt a teljes körű akadálymentesség biztosítása.

Az épületen alapvetően három anyag dominál: az üveg, a kő és az épületet ötödik homlokzatán, a tetőn megjelenő növényzet. A homlokzat tömör része mészkővel burkolt, amely szintmagas, váltakozó szélességű felületekbe összefogva nagy méretű kőtömböket imitál, ezzel is erősítve az épület monolitikus megjelenését. Az üvegezett homlokzat hőhídmentes alumínium függönyfalrendszerrel készült. A gépészeti udvar és a gépészeti helyiség nyílásait egy, a homlokzaton végihúzódó egységes lamellasor takarja el.

Tima Zoltán, Peschka Alfréd

Helyszín: Balatonfüred, Huray István utca
Átadás éve: 2023
Építész: Tima Zoltán
Építész munkatársak: Boda István, Skrabák Zoltán, Skrabák-Nagy Marianna, Pernesz Ágnes, Molnár J. Tibor
Tartószerkezetek: Pohl Ákos (Ceos Kft.)
Épületgépészet: Makáry Csaba (Agorex Kft.)
Épületvillamosság: Máramarosi András, Ritzl András, Borsányi Károly (Signum-Plan Mérnökiroda Kft.), Kapitor György (Zone-Plan Kft.)
Belsőépítészet: Göde András (Kroki Kft.)
Tájépítészet: Mohácsi Sándor (S73 Kft.)
Alapterület: 14 580 m2

A cikkhez tartozó fotók a folyóirat lapozható változatában tekinthetők meg.