Ajánló

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!
Lassan eltelik a 2023-as év. Mint minden évben, így idén is volt, akinek sikeres év volt, akinek még sikeresebb, és volt aki jobbat szeretett volna.

Az év utolsó közlönyében ezt jártuk körül, erről kérdeztünk meg építészeket, építész irodákat.
Először is beszámolunk a Magyar Építész Kamara 2023. 11. 17-én megrendezett küldöttgyűléséről. A Küldöttgyűlés elfogadta a MÉK 2024-es költségvetését, valamint a 2024. évi tagdíjat, amely a 2023. májusi küldöttgyűlésen jóváhagyott tagdíj indexálási szabályok alapján történt meghatározásra.

Tájékoztatunk arról, hogy a Magyar Építész Kamara Facebook-oldalán „MÉK-advent 2023” címmel játékot indít az építész kamarai szakmagyakorlók számára. Ennek keretében minden nap „nyitunk egy ablakot” az adventi naptárban. Az ablakban 1–1 prominens tagunk gondolataival, üzenetével találkozhatnak azok, akik velünk is készülnek az ünnepekre, részt vesznek a játékunkban.

Könyvajánlóban hívjuk fel a figyelmet az MMA Kiadó gondozásában megjelent a Generációk című építőművészeti sorozat következő kötetére, Az építészeti tér genezise – Hajnóczi Gyula pályája és elméleti munkássága című könyvre. Értékes kiadvány, karácsony táján kiváló ajándék lehet annak, aki ismerte Hajnóczi Gyulát, mert tudja, milyen értékes emberről szól a könyv, és annak is, aki nem ismerte a munkásságát, mert itt az ideje, hogy megismerje!

A közlönyben olvashatunk az Építészet és urbanisztika a covid után címmel Nyíregyházán megrendezett VI. Plan-net.hu településfejlesztési konferenciáról.

Beszámolunk arról, hogy útjára indul az Építész Közlöny online kiadása, az epiteszkozlony.hu. Az online kiadás a nyomtatott változathoz képest bővített képanyaggal, extra tartalommal jelenik meg – azzal egy időben.

Az Építészeti Közélet rovatban olvashatunk egy debreceni „cívisház” új életéről, mely 2023-ban elnyerte Az év cívisháza elismerést, melyet Debrecen város Önkormányzata hívott életre. Gratulálunk az alkotóknak!

Mint azt már jeleztük Fókusztémánk egyfajta visszatekintés a 2023. évre. Ennek keretében olvashatunk interjút Bordás Péterrel, a BORD Építész Stúdió vezető tervezőjével, aki az elmúlt év sikereiről, élményeiről mesél.

Cseh András a CAN Architects képviseletében Gerinctúra címmel számol be 2023-ról, az elért csúcsaikról.
Pólus Károly az Archikon meghatározó tervezőjeként mesél az elmúlt évről, a meghatározó munkákról, építészeti történésekről.

Tima Zoltánt és Peschka Alfrédot interjúvoltuk meg arról, hogy milyen volt a KÖZTI 2023-as éve. A tervezők ennek keretében bemutatják a Balatonfüreden megvalósult Kongresszusi Központ épületét is. Szép munka, gratulálunk hozzá!

Vadász Bence személyes hangvételű írásából ismerhetjük Bencéék 2023-as évét, munkáikat, gondolataikat.

Vikár Andrással beszélgettünk 2023-ról, építészetről, tervekről, karácsonyról. Ennek keretében mesél András néhány tervezett épületükről.

Új technológia rovatunkban olvashatunk a Mapei cementmentes falazatfelújító anyagairól, valamint az Ytong vasalt pallós építési rendszeréről.

Lapozgassák közlönyünket, olvassák érdeklődéssel a visszatekintéseket, és vegyenek részt a MÉK-advent-játékban! Örömteli adventi készülődést kívánunk mindenkinek, találkozzunk a Facebookon, a mindennapi ünnepi üzenetek olvasása során!

Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő