100%-ban cementmentes falazatfelújító anyagok– A Mape-Antique-termékcsalád

Több mint 30 éve, 1992-ben a Mapei bevezette a Mape-Antique elnevezésű termékcsaládot, amely speciális, 100%-ban cementmentes megoldásokat kínál a régi épületeken végzett felújításokhoz, beleértve a műemléki és történeti értékkel bíró épületeket is. A Mape-Antique-termékek a korabeli épületek falazataihoz és vakolataihoz használt habarcsokhoz hasonló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így a termékek kompatibilisek az épületek eredeti szerkezetével, de rendkívül magas mechanikai szilárdsággal rendelkeznek és ellenállnak az agresszív kémiai hatásoknak, vagyis pl. a savas esőnek, a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának, a szennyező gázoknak, a falazatokban található oldható sóknak és a nedvességnek. A termékcsaládba tartoznak injektáló habarcsok, kötőanyagok habarcsok készítéséhez, habarcsok szárítóvakolatokhoz, habarcsok páraáteresztő és szerkezeti vakolatokhoz, falazóhabarcsok, simítóhabarcsok, valamint védő és vízszigetelő bevonatok is.

Mikor vegyük számításba ezeknek a cementmentes anyagoknak a használatát?

A tavaly megjelent hazai Építésügyi Műszaki Irányelv 9-es fejezete két esetet emel ki, amelyeknél a cementmentes vakolatrendszerek jobb választások a gyakran alkalmazott WTA- vakolatok helyett:
» A WTA felújító vakolatrendszerek kötőanyagában is megtalálható a cement, amely a szulfátsókkal együtt ettringit- vagy taumazitképződéshez vezethet, és káros folyamatokat indíthat el a falazatban. Ebben az esetben, ha a szulfátsók jelenléte miatt az ettringit és taumazit képződését – és ezáltal a vakolatunk idő előtti tönkremenetelét – el szeretnénk kerülni, akkor a cementmentes megoldásokat alkalmazzuk.
» A másik eset pedig a műemléki épületek felújítása, ahol korhű, cementmentes vakolatokra van szükség, ne használjunk cementes anyagokat ott, ahol korábban sem voltak használva. A Római Birodalom épített örökségei, mint pl. a Colosseum bizonyíték arra, hogy a cementmentes anyagok bizony állják az idő próbáját.

Számos hazai épület felújítása során használták már a Mape-Antique cementmentes termékcsaládot: például tavaly készült el a majki Kamalduli Remeteség és a budapesti Hild-villa, most van folyamatban a Citadella és a Diósgyőri vár rekonstrukciója, a soproni Tűztorony pedig már több mint tíz éve újult meg ezzel a megoldással!

Ha kérdése van, a Mapei mérnök szaktanácsadói szívesen állnak rendelkezésére, elérhetőségeiket megtalálja a www.mapei.hu weboldal Kapcsolat menüpontjában!